General, Research, Technology

ТОП самих маленьких павуків на планеті

На нашій планеті мешкає близько 24 000 видівпавуків. Багато людей їх бояться, тому що в їхньому уявленні павуки - це великі, волохаті і отруйні істоти, які так і хочуть на них накинутися. Їх страхи цілком обгрунтовані, тому що в світі дійсно є агресивні павуки, укус яких може привести до смерті. Але в світі також є величезна кількість крихітних павуків. Наприклад, в Колумбії можна зустріти так званих сімфітогнатних павуків, які не виростають більше 580 мікрометрів. За розмірами вони порівнянні з головкою шпильки. Тому, щоб розгледіти їх, потрібен мікроскоп. І таких крихітних різновидів павуків в світі дуже багато. У цій статті ви дізнаєтеся, як вони виглядають, де їх можна зустріти і наскільки вони небезпечні для людей.

Деяких павуків важко помітити неозброєним поглядом і саме про них ми сьогодні і поговоримо

зміст

  • 1 Хто такі павуки?
  • 2 Найменші павуки в світі
    • 2.1 Сімфітогнатний павук
    • 2.2 Гімалайський скакун
    • 2.3 Марпісса Mossy гавкають
    • 2.4 Мурашиний павук
    • 2.5 Будинковий павук
  • 3 Найменший павук Росії

Хто такі павуки?

Павуки - це членистоногі створення, якімешкають в усіх куточках нашої планети. Більшість павуків є хижаками, які живляться комахами або іншими невеликими організмами. Але є і винятки на кшталт так званої Багіри Кіплінга (Bagheera kiplingi), яка харчується рослинами. Більшість павуків веде нічний спосіб життя і живе в норах і гніздах. Але деякі види не мають постійного місця проживання.

Тіло павуків складається з трьох частин:

  • чотирьох пар кінцівок;
  • головогруди, З кінцівками для захоплення їжі, а також дихальною системою;
  • опістосома, В якій заховані статева і травна система, павутинна заліза і інші важливі органи.

У павуків, як і у більшості живих істот,добре розвинена нервова система. Головний мозок займає близько 30% обсягу головогруди. Розміри тіла у всіх різні і складають від декількох міліметрів до десятків сантиметрів. Нижче мова піде про найменших павуків.

Боязнь павуків називається
арахнофобією

Найменші павуки в світі

Будова тіла маленьких павуків практично не відрізняється від особливостей більших видів. Деякі з них так само отруйні і практично всі вміють плести павутину. Більшість має маленькими розмірами тіла,бо того вимагають навколишні умови. А іноді розміри тіла потрібні їм для виживання - птахи та інші природні вороги павуків просто не можуть їх виявити. Деякі павуки видно тільки під мікроскопом.

Невеликі розміри тіла допомагають павукам залишатися непомітними

Сімфітогнатний павук

Найменшими павуками в світі вважаютьсяпредставники сімейства сімфітогнатние (Symphytognathidae). У це сімейство входить 44 павука і самими крихітними з них визнані Patu digua. Вони зустрічаються в тропічних лісах Колумбії - країни, розташованої на північному заході Південної Америки. На превеликий подив, ці павуки досі погано вивчені. Що дивно, тому що вони вже давно вважаються найменшими і вченим варто було б приділити їх вивчення більше уваги. Але деякі факти про них все-таки відомі.

Павук Patu digua під мікроскопом

Відрізнити самця від самки можна по їх розмірам - самки зазвичай більші. Розмір самців становить близько 370 мікрометрів, а самки виростають до 580 мікрометрів. Щоб було зрозуміло, наскільки вони маленькі,уявіть собі головку шпильки. Незважаючи на свої крихітні розміри, павуки Patu digua мають дуже розвиненою нервовою системою, яка займає 80% їх тіла. Само собою зрозуміло, що у цих створінь дуже великий щодо їх тіла мозок. Деякі вчені вважають, що Patu digua є найбільш «мізкуваті» в своєму роді.

У підсумку виходить, що павуків Patu digua можна зустріти тільки в Колумбії, причому для детального розгляду як мінімум знадобиться лупа. Чим харчуються ці створення і отруйні вони, вченим невідомо. По крайней мере, повідомлень про смерть від їх укусу не було.

Гімалайський скакун

А про ці крихітних павуків ви напевно вжечули. Ці павуки-скакуни відомі тим, що живуть вище всіх інших собі подібних істот. Гімалайські скакуни (Euophrys omnisuperstes) були відкриті в 1924 році на горі Еверест. З моменту відкриття їх виявляли навіть на висоті 6700 метрів, де дуже холодно і мало кисню. Але при цьому в їх організмах немає нічого такого, що допомагало б їм жити в таких екстремальних умовах. Просто живуть і все, а вчені досі не можуть розгадати їх таємницю.

Фото гімалайських скакунів ви вже напевно бачили

Павуки-скакуни названі так, тому що здатні стрибати на великі відстані. Гімалайські скакуни пофарбовані в темно-коричневий колір, а розміри їх тіла складають близько 5 міліметрів. Вони є денними мисливцями і харчуються дрібними мухами. Для людини вони абсолютно безпечні але, можливо, в їхніх тілах все-таки є отрута, що допомагає вбивати крихітних жертв.

Отже, друге по крихітних павуків можназустріти в Непалі, на території гори Еверест. Їх цілком можна побачити неозброєним оком, але для докладного розгляду, знову ж таки, стане в нагоді збільшувальне скло. Для людей вони не є небезпечними. Ну і ще один факт, про який не можна промовчати - вони виглядають чертовски мило.

Марпісса Mossy гавкають

Ще одним маленьким павуком нашої планети ємарлісса Mossy гавкають (Marpissa muscosa), яка отримала назву через поверхні тіла, що нагадує мох. Цей павук теж відноситься до сімейства скакунів. Його можна зустріти в Європі, Північній Африці і навіть в Росії. Представники цього виду переважно мешкають в стволах загиблих дерев. Іноді на одному дереві можна знайти до 100 розташованих близько один до одного гнізд. На своїх жертв вони нападають, встрибуючи на них зверху.

Марпісса Mossy гавкають виглядає загрозливо, але насправді нешкідлива для людей

Самки марпісси моховитої більші за самців. Розміри їх тіла досягають максимум 11 міліметрів. Як і інші скакуни, ці створення відміннопристосовані до стрибків на далекі (щодо їх тіла) відстані. Також відмінною рисою павуків-скакунів є те, що вони відмінно деруться по склу. Решта павуки справляються з цим з великими труднощами або ж зовсім цього не вміють.

Загалом, марпісса Mossy гавкають зустрічається в Європі,Північній Африці і в деяких регіонах Росії. Довжина її тіла не перевищує 11 міліметрів, тому в природі її виявити дуже складно. Павука можна зловити хіба що у випадках, коли він потрапляє на світлий одяг. Для людей павук не отруйний.

мурашиний павук

Мурашині павуки (Myrmarachne plataleoides) - цене тільки найменші, але і самі незвичайні павуки. Вони живуть в Індії і Китаї, а зовні дуже схожі на мурашок-ткачів (Oecophylla), яким дуже характерна агресивність. Вважається, що така схожість потрібна павукам для захисту. Самі по собі вони не є небезпечними і дуже полохливі, тому в будь-яких ризикованих ситуаціях намагаються швидше зникнути. Причому від мурах вони перейняли не тільки зовнішній вигляд, але і ходу.

Мурашиних павуків видають хіба що їх довгі кінцівки

Довжина їх тіла не перевищує 12 міліметрів і, як і у більшості видів, самки зазвичайбільші за самців. Щоб захиститися від птахів і інших природних ворогів, вони копіюють не тільки зовнішній вигляд мурах. Іноді їх нахабство доходить до того, що вони селяться поруч з мурашниками. А мурахи, судячи з усього, не відрізняють їх від своїх або просто ігнорують.

Отже, мурашині павуки: живуть в Індії і Китаї, схожі на мурашок і не є небезпечними для людини. Про найнебезпечніших мурах ви можете почитати в цьому матеріалі.

будинковий павук

Будинкових павуків (Tegenaria domestica) можназустріти всюди, навіть в Росії. Як можна здогадатися з назви, ці створення часто поселяються в оселях людей. У них павуки плетуть гнізда у вигляді воронок. Для полювання вони вибирають темний час доби і харчуються невеликими комахами. Для людей ці створення не є небезпечними. Якщо їх спровокувати, вони можуть вкусити. Але отрути в них немає, а укус не болючий і тим більше не смертельний.

Можливо, будинкового павука ви коли-небудь бачили

Розміри тіла будинкових павуків знову ж залежать від статі особини. Самці не виростають більше 9 міліметрів, але самки можуть досягати 12-міліметрової довжини. Розпізнати їх можна за забарвленням тіла. Воно забарвлене в жовтий колір і має бурий малюнок.

Загалом, будинкові павуки можуть зустрічатися в Росії, причому прямо у вас вдома. Вони можуть вкусити, але це не смертельно. Однак, краще їх не провокувати.

Найменший павук Росії

Найменшим павуком Росії можна вважатифолькуса фаланговідного (Pholcus phalangioides). Представників цього виду можна зустріти як на Далекому Сході, так і в хвойних лісах Калінінградській області. Ви напевно їх бачили. Серед інших крихітних павуків їх можна розпізнати по дуже довгим кінцівкам. А так вони, як і багато інших павуки, пофарбовані в коричневий колір.

Цих створінь ви напевно бачили вдома або на вулиці

Довжина тіла фолькуса фаланговідного не перевищує 9міліметрів. Як правило, ці павуки будують гнізда в темних місцях. Причому їм важливо, щоб оточуючі умови були теплими, тому їх можна зустріти в житлових будинках. Як правило, вони зустрічаються на горищах і в підвалах. А в природі, в літню пору, вони можуть жити в дуплах дерев. Для людей вони не становлять небезпеки.

Якщо вам подобаються наші статті, підпишіться на нас у Google News! Так вам буде зручніше стежити за новими матеріалами.

На нашому сайті також є стаття про самоговеликого павука в світі. Йдеться про павуків-птахоїдів (Theraphosidae), про які ви напевно чули. Ви можете дізнатися про них багато чого цікавого і подивитися цікаве відео в цьому матеріалі. Приємного читання!