Generelt. Forskning. Teknologi

Dommedagssætning: hvordan og hvornår forsvinder menneskeheden fra jordens overflade?

Repræsentanter for arten Homo Sapiens dominererJorden gennem de sidste 200.000 år. I løbet af denne tid lykkedes det os at opbygge byer, skabe komplekse sprogsystemer og endda sende robotter til andre planeter. Enig, det er ikke så let at forestille sig, at alt dette en dag ender. Og alligevel er 99% af alle arter af levende ting, der nogensinde har beboet vores planet, uddød, inklusive vores hominide forfædre. I 1983 formulerede den britiske kosmolog Brandon Carter Doomsday Argument, en sandsynlig begrundelse for, hvad slutningen på den menneskelige civilisation kan være. Ifølge argumentet er chancerne for at være en af ​​dem, der vil være vidne til dommedagen, størst, når det største antal vidner er i nærheden, så det er ikke sådan en dårlig tid for verdens ende. Bedøm dig selv - voldelig menneskelig aktivitet påvirker økosystemernes tilstand negativt, og forskere antyder, at den sjette masseudryddelse af dyrelivet allerede er begyndt.

En dag vil vores planet være tom. Men hvordan kan dette ske?

Indholdet

  • 1 Dommedagssætning
  • 2 Eksistensielle risici
    • 2.1 Anerkendte risici
    • 2.2 Undervurderede risici: Naturkatastrofer
    • 2.3 Undervurderede risici: teknogene katastrofer
    • 2.4 Undervurderede risici: psykologiske og sociale faktorer

Dommedagssætning

Virkeligheden er den menneskelige aktivitetforårsager uoprettelig skade på planeten og dyrelivet. Således er mindst en million arter af dyr og planter truet af udryddelse. Desuden kan vores civilisation ifølge nylige undersøgelser synke ned i glemsel på grund af udryddelse af insekter, som bliver mere udbredt. Og i betragtning af den moderne verdens ustabilitet bliver den truende klimakrise og truslen om en atomkrig ret ubehagelig.

Selvom nogle lærde trorverdens-sætningen er upålidelig, en undersøgelse offentliggjort i A Journal for Philosophy of Culture i 2020 giver et nyt kig på dette meget kontroversielle argument. Bemærk, at allerede i begyndelsen af ​​det 21. århundrede blev undersøgelsen af ​​"eksistentielle risici", der truer vores civilisation, "et voksende område med streng videnskabelig forskning." Generelt er sandsynligheden for menneskelig menneskelig udryddelse i de næste hundrede år genstand for aktive diskussioner i det videnskabelige samfund.

En dag vil alt, hvad der er tilbage af os, også synke i glemsel.

Bayes sætning - en af ​​de førende sætninger i teorien om sandsynlighed, der gør det muligt at bestemme sandsynligheden for en begivenhed, forudsat at en anden statistisk indbyrdes afhængig begivenhed har fundet sted.

Astrofysiker og kosmolog Brandon Carter brugerBayes 'sætning, foreslog en matematisk formulering, der forudsiger sandsynligheden for menneskelig udryddelse. I betragtning af at der i dag er næsten otte milliarder mennesker på planeten, og du og jeg er blandt alle mennesker, der nogensinde har levet på Jorden, foreslog han, at der er cirka 5% chance for, at vi forsvinder fra jordens overflade inden for et par hundrede år og 95% chance for, at en fuldstændig menneskelig civilisation vil dø om cirka syv til ni tusind år, hvilket, ser du, ikke er så slemt. Med andre ord, hvis alle mennesker, der lever i dag, er tilfældigt på tidslinjen for menneskets historie, så vi er tættere på udryddelse end ikke.

Eksistentielle risici

For næsten tre årtier siden, en canadisk filosofJohn Andrew Leslie har identificeret de nuværende globale problemer med menneskeheden. Interessant nok starter Leslie sin liste med allerede kendte risici og præsenterer derefter risici, der ofte ikke genkendes i samfundet med fokus på (EN) naturlige fænomener, (B) menneskeskabte katastrofer og (I) filosofiske og psykologiske farer.

    Anerkendte risici</ p>
  • Atomkrig
  • Biologiske våben
  • Kemisk våben
  • Udtømning af ozonlaget
  • Drivhuseffekt
  • Forurening, miljøforringelse og demografisk krise
  • En pandemi af naturligt forekommende sygdomme i verden

COVID-19-pandemien og skovbrande udgør en alvorlig trussel mod vores civilisation.

Se også: Matematik i verdens ende: kan videnskabelig udvikling føre til menneskehedens død?

    Undervurderede risici: naturkatastrofer</ p>
  • Vulkanudbrud
  • Faldende asteroider og kometer
  • Ekstrem istid på grund af at passere gennem en interstellar sky
  • Supernovaer og solstråler
  • Andre massive rumulykker
  • Noget, vi ikke ved endnu
    </ p>

    Smeltningen af ​​gletschere er en af ​​de vigtigste drivkræfter for global opvarmning.

    Undervurderede risici: menneskeskabte katastrofer

  • Modvilje mod at opdrage børn (for eksempel faldende befolkning i rige lande)
  • Katastrofer på grund af brugen af ​​genteknologi
  • Katastrofer på grund af brugen af ​​nanoteknologi
  • Computerisering og dens konsekvenser for mennesker
  • Katastrofer i andre teknologigrene
  • Fysiske eksperimenter, der fremkalder en global katastrofe (for eksempel at skabe et nyt Big Bang i laboratoriet)
  • Fremmed invasion og efterfølgende ødelæggelse af menneskeheden
  • Noget, vi endnu ikke ved, kom fra menneskelig indblanding

Miljøforurening udgør en af ​​de mest alvorlige trusler ikke kun mod dyrelivet, men også for os.

    Undervurderede risici: psykologiske og sociale faktorer</ p>
  • Trusler relateret til religioner og ideologier
  • Nihilistisk pessimisme
  • Etiske doktriner og normer, der kan være vildledende og benægte menneskelige værdier
  • Nægtelse af at samarbejde mellem enkeltpersoner og hele nationer (for eksempel fangens dilemma)
  • Blind hævn for retfærdighed, når der ikke kommer nogen konkret fordel af den (for eksempel nuklear
    gengældelse)

Dette er interessant: Hvordan vil en verden med en befolkning på 10 milliarder være?

Mens nogle af disse risici synes enkleutroligt, hvis ikke langtrukket, generelt har de en ret foruroligende virkning. Mens Leslie identificerede risiciene for årtier siden, fortsætter hans forudsigelser med at vare i dag, da han forudså mange af de potentielle planetariske trusler, vi står over for i dag. Så hvis vi er seriøse med eksistentielle trusler, især klimaforandringer, er vi simpelthen nødt til at tage skridt til at afbøde dem og forhindre en fremtidig katastrofe ved at ændre sandsynlighedsbalancen.

Lad mig minde dig om, at der ud over Doomsday Theorem forNår man vurderer de eksistentielle risici, som vores civilisation står overfor, tiltrækkes offentligheden også opmærksomheden af ​​"dommedagsuret" - et metaforisk ur, hvor midnat symboliserer begyndelsen på en atomkrig. Lær mere om, hvor mange minutter der ifølge forskere og 18 nobelpristagere kun er 100 sekunder tilbage til midnat. Hvor længe tror du, vores civilisation er tilbage, og hvad kan bringe dens afslutning? Vi venter på svaret i kommentarerne til denne artikel såvel som i vores hyggelige Telegram-chat.